Nivå – A2/B1
Ferdighet: tale, lytte, reflektere, vokabular
Tema: Identitet, følelser,
Grammatikk: adjektiver
Ordforråd: svart – hvit, glad -trist, , rik – blakk, redd, ukjent, fri, hyggelig, fuglen-vinger
Oppgaver: tenk -par -del, oppklipt tekst, lukediktat,

tusen tegninger – oppgaver

Denne sangen likte elevene veldig godt. Den kan være litt vanskelig, men elevene oppfattet det viktige budskapet. Elevene fikk mulighet til å høre musikken og se videoen mange ganger før vi jobbet med den i klasserommet. De fikk i lekse å lytte til sangen og finne ut hvem som synger.

1.Lytt til sangen i klasserommet. Presenter informasjon om Karpe Diem, Hvem er de og hva er deres bakgrunn. Samtal så om budskapet i sangen. Hva er det Karpe Diem er opptatt av å formidle med denne sangen? Elevene møtte godt forberedt og sammen fikk vi en god samtale om hvordan man kan være venner til tross for ulik kultur, religion og bakgrunn.
Vi hadde en samtale i forkant hvor vi gikk igjennom noen sentrale ord og uttrykk. Elevene fikk prøve å uttrykke hva de trodde sangen handlet om etter at de hadde sett videoen og hørt musikken. Vi snakket spesielt om disse linjene :

For jeg var fuglen på bakken og han var tvunget til å ville kappe vingene av meg før jeg fikk sunget,

Du er ikke redd fordi det er ukjent, du er redd fordi du tror du kjenner meg, og jeg er ustemt –

har en bror som er hindu, og det handler om å godta at andre har en mor som – og kanskje en far som – lærte dem noe annet om livet, som at himmelen er et mål og livet kanskje er en casting.

for ett ord sier mer enn tusen tegninger.

2. Lytt til sangen i fellesskap i klassen igjen. Her fikk mine elever hele teksten oppklipt i strimler. Aktiviteten gjør det mulig å tilpasse vanskegraden til elevgruppa. Jeg hadde klippet opp teksten i 3 ulike vanskegrader.

3. Vi brukte også teksten som lukediktat for å lytte ut ord som vi jobbet med ellers. Jeg luket ut disse ordene: svart – hvit, glad -trist, , rik – blakk, redd, ukjent, fri, hyggelig, fuglen-vinger

tusen tegninger – oppgaver


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

2 kommentarer

Heldige meg… – Glimt fra et flerspråklig klasserom · september 10, 2017 8:13 pm

[…] jammen fikk vi tid til litt musikk også… Tusen tegninger med Karpe Diem musikk i […]

Ukas tips-Poesiklipp – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 21, 2019 2:37 pm

[…] tekst dere har jobbet med, eller rett og slett aviser og ukeblader. Vi tok utgangspunkt i sangen Tusen tegninger av Karpe Diem. Elevene klipper opp teksten og setter ordene sammen til nye uttrykk. Resultatene […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: