Poesiklipp er en metode hvor elevene kan skape nye dikt ut av allerede eksisterende tekster. Som navnet tilsier, klipper man opp allerede skrevne tekster og setter de sammen til nye dikt, med ny mening. Grunnideen er at man skaper noe nytt gjennom å bryte normer som sier at det å skape skal foregå på en bestemt måte.
Mange musikere og forfattere har benyttet denne teknikken helt siden 1916, da begrepet ble innført av den dadaistiske poeten Tristan Tzara

Ta utgangspunkt i en sangtekst, eller annen tekst dere har jobbet med, eller rett og slett aviser og ukeblader. Vi tok utgangspunkt i sangen Tusen tegninger av Karpe Diem. Elevene klipper opp teksten og setter ordene sammen til nye uttrykk. Resultatene ble, som du kan se under veldig flotte. Tidligere har vi også benyttet teknikken for å skape slagord på plast, som du kan lese om her.

Hvordan kan dette være en del av norskopplæringa?

I læreplanen i grunnleggende norsk på står det bl.a at elevene skal eksperimentere med,(…) ord og uttrykk, rim og regler lese og forstå ulike typer teksterbruke et variert ordforråd for å uttrykke følelser og meninger i egen skriving
samt gjenkjenne de språklige virkemidlene gjentakelse, sammenlikning og metaforer.

Dere skal få klippe i stykker sangtekster fra noen kjente norske sanger som vi har jobbet med tidligere. Dere kan jobbe 2 og 2 eller alene.

Vi gjør sånn:

  • Klipp fra hverandre alle ordene
  • Legg dem i en pose/konvolutt
  • Rist på posen
  • Ta ut ett ord om gangen
  • Legg dem på bordet og form et nytt dikt
  • Du kan forandre og flytte ordene rundt til du er fornøyd
  • Når du er fornøyd kan du lime dem fast.

Ved å ta utgangspunkt i allerede skrevne tekster, tar elevene i bruk et passivt ordforråd, som de kanskje ikke ellers ville benyttet i egne tekster. Alle tekstene var kjent for elevene fra tidligere, for noen var det vanskelig å løsrive seg fra det opprinnelige budskapet, men de fleste klarte gjennom dette eksperimentet og skape helt nye tekster.


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: