Poesiklipp er en metode hvor elevene kan skape nye dikt ut av allerede eksisterende tekster. Som navnet tilsier, klipper man opp allerede skrevne tekster og setter de sammen til nye dikt, med ny mening. Grunnideen er at man skaper noe nytt gjennom å bryte normer som sier at det å skape skal foregå på en bestemt måte.
Mange musikere og forfattere har benyttet denne teknikken helt siden 1916, da begrepet ble innført av den dadaistiske poeten Tristan Tzara

Ta utgangspunkt i en sangtekst, eller annen tekst dere har jobbet med, eller rett og slett aviser og ukeblader. Vi tok utgangspunkt i sangen Tusen tegninger av Karpe Diem. Elevene klipper opp teksten og setter ordene sammen til nye uttrykk. Resultatene ble, som du kan se under veldig flotte. Tidligere har vi også benyttet teknikken for å skape slagord på plast, som du kan lese om her.

Hvordan kan dette være en del av norskopplæringa?

I læreplanen i grunnleggende norsk på står det bl.a at elevene skal eksperimentere med,(…) ord og uttrykk, rim og regler lese og forstå ulike typer teksterbruke et variert ordforråd for å uttrykke følelser og meninger i egen skriving
samt gjenkjenne de språklige virkemidlene gjentakelse, sammenlikning og metaforer.

Dere skal få klippe i stykker sangtekster fra noen kjente norske sanger som vi har jobbet med tidligere. Dere kan jobbe 2 og 2 eller alene.

Vi gjør sånn:

  • Klipp fra hverandre alle ordene
  • Legg dem i en pose/konvolutt
  • Rist på posen
  • Ta ut ett ord om gangen
  • Legg dem på bordet og form et nytt dikt
  • Du kan forandre og flytte ordene rundt til du er fornøyd
  • Når du er fornøyd kan du lime dem fast.

Ved å ta utgangspunkt i allerede skrevne tekster, tar elevene i bruk et passivt ordforråd, som de kanskje ikke ellers ville benyttet i egne tekster. Alle tekstene var kjent for elevene fra tidligere, for noen var det vanskelig å løsrive seg fra det opprinnelige budskapet, men de fleste klarte gjennom dette eksperimentet og skape helt nye tekster.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: