Ideen til dette opplegget fant jeg i Kunst og kultursenterets ressursbase.

Med utgangspunkt i teknikken plastfusion har vi jobbet med å uttrykke egne tanker og meninger i form av slagord.

Førforståelse

I denne delen fikk elevene kunnskap om plast og pønk gjennom små mikroleksjoner etter modell fra “Grej of the day” (GODT) [collapse title=”Les mer om GOTD” active=”false”]
Grej Of The Day (GOTD) er faste minileksjoner som består av 4 deler. Ledetråd, informasjon, kuriøse fakta og elevenes notater. Det kan være personer, plasser, hendelser eller gjenstander og målet er i tillegg til kunnskap å spre en positiv innstilling til læring og skape nysgjerrighet hos elevene. Konseptet er utviklet av Micke Hermansson og har blitt veldig populært i Sverige.
GOTD facebookgruppe .
[/collapse]

Vi har valgt å ha slike små mikroleksjoner 1-2 ganger pr uke. Vi bruker litt lengre tid en hva det legges opp til i orginalen, for å sikre at alle er med og at elevene får med seg nye begreper. Samtidig er det viktig at dette ikke skal ta for mye tid. Opplevelsen så langt er at elevene liker konseptet og utgangsbilletter etter endt dag, viser også at de får med seg mye fra disse leksjonene.

Først fikk altså elevene en leksjon om plast. Hvilke fordeler er det med plast som materiale og hvilke konsekvenser har det for naturen. Deretter startet vi å samle inn plast som skulle brukes i prosjektet. Plast

Så fikk elevene et lite innblikk i Pønk. Elevene hadde lite kjennskap til dette fenomenet fra før, så her trengte vi noen knagger for å få med oss innholdet. Kultur var en slik knagg siden dette er et begrep som vi allerede har jobbet mye med i andre sammenhenger. Her fikk kulturbegrepet et nytt innhold. Opprør var en annen knagg til dette tema og noe som flere av elevene kan kjenne igjen i andre former fra sine hjemland.
Sammen med bilder og enkel informasjon fikk elevene et grep om hva pønken kan være.
Ungdomsopprør med høyt hår

Presentasjon av oppgaven og idemyldring

Elevene fikk presentert oppgaven og i fellesskap brukte vi tid på å gjenkjenne slagord. Vi så på ulike kampsaker, men også kommersielle slagord som f.eks Nike – just do it, Mc Donalds – I`m lovin it.

Etterhvert som elevene fikk forståelse for hva et slagord kunne være, var det tid for idemyldring. Vi samlet først mange forslag på tavla, deretter fikk hver læringsgruppe i oppdrag å bestemme seg for et felles slagord som de ville jobbe med. Dette var en spennende og lærerik del av arbeidet. Her fikk elevene virkelig mulighet til å uttrykke egne meninger og følelser. I tillegg til at de kom opp med slagord som kunne kobles til ting som er viktig for dem, fikk de også trening i å argumentere for valg av slagord.

Innføring av teknikk

Elevene fikk se eksempler og teste ut teknikken på små lapper. Vi brukte mindre tid på denne delen enn hva som er anbefalt i kunst og kultursenterets opplegg, men elevene måtte lage en enkel skisse og ha en enkel plan for arbeidet før de startet med det endelige produktet.
Plastfusion er en enkel teknikk og jobbe med og det ga overraskende fine resultater. Her kan du lese mer om teknikken.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Presentasjon og framføring

Lørdag 15 september var det skaperfest i Brumunddal og vi var selvsagt på plass med vårt lille plastprosjekt. Her fikk elevene presentere arbeidene sine og noen satte også i gang et lite drageverksted.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Plast er gøy – kunnskap er kult


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

4 kommentarer

ebroders · september 18, 2018 6:01 pm

Glimrende inspirasjon til et relevant og aktuelt tema! 🌹

ebroders · september 18, 2018 6:02 pm

Glimrende inspirasjon for et aktuelt og relevant tema!🌹

Tone Evensen · september 18, 2018 6:08 pm

💕

Ukas tips-Poesiklipp – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 23, 2019 11:44 am

[…] Ta utgangspunkt i en sangtekst, eller annen tekst dere har jobbet med, eller rett og slett aviser og ukeblader. Vi tok utgangspunkt i sangen Tusen tegninger av Karpe Diem. Elevene klipper opp teksten og setter ordene sammen til nye uttrykk. Resultatene ble, som du kan se under veldig flotte. Tidligere har vi også benyttet teknikken for å skape slagord på plast, som du kan lese om her. […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: