Dette gleder jeg meg veldig til. Vi skal igang med å skrive nyttårstaler og kanskje finner vi et flott og viktig publikum som vil lytte til talene våre.
Gjennom prosjektet ønsker jeg å gi elevene språket og motet til å uttrykke seg. Jeg har tidligere hatt en gruppe som skrev og framførte taler til Redd Barnas rettighetsseminar. Det kan du lese mer om her. 

Elevene skal lære å formulere og uttrykke tanker og meninger, utvikle resonnement og argumenter og underbygge standpunkter. Jeg håper å gi dem kunnskap og evner som setter dem bedre i stand til å utøve sin rett til å bli hørt.

Fokuset er på muntlige ferdigheter. I læreplanen er dette betraktet som en grunnleggende ferdighet. Vi ser at gjennom dette prosjektet vil elevene få øvd seg på mange av målene som står under komponenten «Muntlig kommunikasjon» i norskfaget. Et delmål er at andre ungdommer og voksne som lytter til talene, lærer av ungdommenes erfaringer, refleksjoner og synspunkter.

Elevene skal gjennom forberede, skrive og framføre en personlig tale på 1,5 -3 minutter. For at de skal få til dette trenger de opplæring og støtte fra læreren og hverandre. De kan i utgangspunktet snakke om hvilket tema som helst, men det skal være deres historier, følelser og opplevelser som er sentrale.

Del 1: Introduksjon
Elevene «bades» i taler. Vi ser på ulike taler, diskuterer innhold og presentasjon. Elevene reflekterer, velger emne og lager et tankekart.

I del 1 skal vi se og høre mange forskjellige taler. Blant annet skal vi høre Kongens nyttårstale. På yrkesnorsk.no ligger et ferdig opplegg som man kan bruke, hvis man vil jobbe ekstra med denne talen. Vi skal også høre Kongens tale fra hagefesten i 2016. Under kan du lese teksten og her kan du høre talen.

Andre inspirerende taler for ungdommen er Malalas tale fra nobelprisutdelingen i 2014 og Greta Thunbergs tale fra FNs Climate Change COP24 konferanse i Polen 2018. Begge talene er på engelsk, men Malalas tale er tekstet på norsk og en transkribering ligger ved artikkelen som du finner her.

Foruten å se disse talene, skal vi også høre noen eksempler på hva tidligere elever har gjort og hva yngre elever ved Steinberg skole og Årstaskolan i Sverige har gjort.

Her kan du høre noen av talene som ble framført på barnerettighetsseminaret.

If you try, you can fly

Å ta farvel med familien

Farhads tale

Del 2: de fire puslespillbrikkene

Etter å ha badet i taler og fått noen ideer, utvikler elevene tankekart og starter å fundere på hva de vil tale om. Tankekart kan lages i mindmeister, mindomo eller lignende. Jeg foretrekker tankekart på papir, slik at de kan ha det foran seg mens de jobber videre.

Nå går vi videre inn i en skriveprosess som går utpå at elevene skriver utkast, med utgangspunkt i skriveinstruksjon som er delt i fire «puslespillbrikker» , leser for en læringspartner og får feedback, skriver videre, leser opp på nytt osv.
Når tekstene er klare skal vi øve, øve, øve for å få inn bra flyt og for å få det til å høres overbevisende ut.


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

2 kommentarer

Et spennende verktøy – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 13, 2019 6:17 pm

[…] […]

Frihet, drømmer og virkelighet – Glimt fra et flerspråklig klasserom · mars 9, 2019 9:12 am

[…] Nyttårstale […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: