Vet du hvordan det er å miste alt? Vet du hvordan det er å sitte i fengsel, fordi du kommer fra feil land? Vet du hvordan det er når du må velge mellom å gifte deg eller dra i militæret? Vet du hvordan det er å savne en venn, ei bestemor eller mamma? Vet du hvordan det er å være redd? Alt dette og mere til vet elevene på i grunnskole 1 klassen på Ringsaker voksenpedagogisk senter.

I flere uker har de strevd med å finne ordene, minner har kommet opp og de har både gruet seg og gledet seg til å kunne fortelle sine fortellinger til et publikum. På torsdag fikk de lønn for strevet. 🙂 Ringsaker bibliotek var arenaen, publikum var lydhøre og mange ble tydelig berørt. Alle tilbakemeldingene fra publikum, lykkeønskninger og takk er bevis godt nok for meg. Å skape slike arenaer der elevene kan dele sine fortellinger, erfaringer, drømmer, savn og håp er viktig og skaper et litt varmere samfunn.

Dette prosjektet, prosessen og resultatet er godt pedagogisk forankret. Elevene får oppleve Mestring når de kan stå foran et publikum og vise fram et mangfold av fortellinger, de opplever at deres erfaringer og fortellinger Anerkjennes som viktige. Gleden når det er over og du har mestret er ubeskrivelig og jeg tror elevene opplever at de får en Identitetsbekreftelse. I prosessen har de Samhandlet og lært av hverandres historier, de har fått være Kreative og han investert av seg selv og sine følelser. Selv tror jeg at et slikt prosjekt også forebygger utenforskap og skaper ikke bare integrering, men også inkludering. Tilsammen er alt dette MAGISK!

Vil du vite mer om prosessen og hvordan vi har jobbet, så kan du se på disse bloggpostene for tips!

Det aller viktigste når man jobber slik er å skape et trygt læringsmiljø. Elevene må kjenne seg trygge, dette er deres egne historier og de må selv sette grensene for hva de ønsker å formidle. I prosessen har det vært rom for både latter og tårer. Jeg oppmuntrer dem og tror på dem, men om noen ikke ønsker å dele sin historie så har jeg respekt for det.

Ringsaker kommune var på plass og det er hyggelig å lese at de også koste seg på vår forestilling. <3 https://www.ringsaker.kommune.no/gripende-fortellinger-om-frihet-droemmer-og-virkelighet.6200758-196585.html


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

1 kommentar

Barndomsminner gir skriveglede | Magisk kunnskap · november 7, 2021 7:36 am

[…] diktsamling, en rap/musikkvideo, taler til Redd Barnas rettighetsseminar og forestillingen «frihetsfortellinger» I år, skal vi altså delta på Fagbokforlagets skrivekonkurranse for ungdom og voksne som […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d