Helt ny filmprat denne uka. Runaway er en herlig film om en mann og et gammelt kjøleskap.
50 talls kjøleskapet står opp og forlater sitt hjem og kjøkken når han tror at han vil bli byttet ut med et moderne kjøleskap i børstet stål. Jeg vil ikke avsløre hva som skjer, men det er en nydelig film laget av studentene Emily Buchanan, Esther Parobek og Susan Yung.

Her kan du lese mer om hva dette er.

Oppgaver

Før dere ser filmen og går i gang med filmpraten, kan det være lurt å gå igjennom noe ordforråd og begreper. Kjøleskap, dørhåndtak, fotografier, reklame, åpne døra, lukke døra.

Filmprat er bare et annet verktøy for å gi elevene sakte og forståelig innhold. Beskriv hva som skjer, spør spørsmål, forutsi hva som skal skje, oppsummer svarene … Du trenger ikke å nevne alt i hvert klipp, målet er ikke å overøse elevene med nye ord, men å fokusere på nye strukturer og nytt vokabular. Ha det gøy! Noen vil bruke screenshots fra filmen i en PowerPoint mens de snakker om filmen, men jeg foretrekker å pause filmen med jevne mellomrom og fortelle underveis. Denne filmen har noen få replikker på engelsk. Jeg oversetter disse underveis. Hvis dere jobber med engelsk er det lurt å ha ekstra fokus på disse replikkene. Pass på å ikke snakke for lenge. Filmpraten skal være engasjerende og slik at alle elevene kan forstå.

Jeg har laget et manusforslag som kan brukes til lesetrening. Det finner du lenger ned på siden i en PDF. Der finner du også en annen versjon som kan brukes til en oppgave som jeg har kalt “virvar” etter det engelske Jumble. I virvar er teksten satt opp i en tabell som under. Elevene får deretter bildene presentert på tavla med nummer. Problemet er at bildene kommer i feil rekkefølge. Elevene må lese teksten og sette riktig bildenummer inn ved siden av teksten.

Jeg har også laget et bildesett som elevene kan skrive til selv eller bruke til muntlig gjenfortelling. En annen oppgave som gir lesetrening er menneskelig tidslinje, som jeg har skrevet om her.

Denne filmen egner seg også godt til å snakke om tema, budskap og virkemidler.

Her er 3 blogger som har mye bra om bruk av movietalk.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

5 kommentarer

SenoraChase · januar 30, 2019 10:15 pm

Thanks for linking to my blog page! I feel so ignorant…I don’t recognize this language! I’d love to know what it is and where you’re blogging from! Cheers!

  Tone Evensen · januar 30, 2019 10:20 pm

  Hi! Im blogging from Norway, in Norwegian. I used to be a spanish teacher, but now I teach Norwegian AS a second language. Your blog inspire me! Thank you for sharing.

   SenoraChase · januar 30, 2019 10:29 pm

   I was guessing Islandic… both Nordic languages, are they related? Muchas gracias 🙂 Norway is on my list of places to visit!! I’m obsessed with the Northern Lights! Have they been active lately?

   Tone Evensen · januar 30, 2019 10:34 pm

   In my town we don’t see the northern lights unfortunately. The Norwegian we talk nowadays is more related to danish. But the Vikings spoke more like the Islandic. Welcome to Norway 😊

Farhad Mohammadi · januar 31, 2019 10:06 pm

Det er en fin tegnefilm jeg har set før å det har mye å snakke om😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d