Den beste klassen

Et nytt skoleår er godt i gang, og jeg har, som alltid, fått den aller beste klassen. 🙂 12 ungdommer i alderen 17-23 år, med ulik bakgrunn og ulike norskkunnskaper. Tilsammen snakker de 6 språk i tillegg til norsk og tegnspråk. Erfaringene fra våren har ført til at vi er enda mer bevisst på å ta i bruk digitale verktøy og jobbe med elevenes digitale ferdigheter. På timeplanen står det derfor 1 dag i uka med hjemmeundervisning på teams. Vi rakk akkurat å teste det, før skolen ble stengt og vi ble kastet ut i hjemmeundervisning i en uke. Nå er vi heldigvis tilbake til det “normale”.

Det er ekstra spennende med tegnspråk i klassen. En døv elev som samtidig skal lære norsk som andrespråk er en ny problemstilling for meg og det finnes lite konkrete tips. (Hvis noen kjenner til nettsteder/bøker med konkrete tips, tar jeg gjerne i mot) Jeg er opptatt av at alle elevene skal føle seg inkludert, anerkjent og få identitetsbekreftelse, såvel som perspektivutvidelse. Hvordan kan vi få til godt samarbeid, når en elev ikke hører? Hvilke ressurser kan vi bruke for å gi en best mulig læring for alle? Hva er det viktig å ta hensyn til, for at alle elevene skal forstå og nå målene? Hvordan kan vi jobbe for at alle, uavhengig av språk, skal føle seg inkludert i klassen? Hvordan kan jeg hjelpe alle til å komme et skritt nærmere drømmen?

Jeg tar utgangspunkt i prinsippene for god andrespråkslæring, som du finner på NAFO. Jeg trenger å bli kjent med elevene, slik at jeg kan ta i bruk deres ressurser og bygge videre på disse i undervisningen. Mye av de første ukene har blitt brukt til dette. Det er viktig å ha høye forventninger til den enkelte, samtidig som de skal få god støtte.

Vi tenker litt på morsmålet først…

Ofte er det slik at noen elever tror at de må gjøre alt på norsk, for å lære norsk. Det er viktig for meg å hjelpe elevene til å finne gode og hensiktsmessige læringsstrategier. Dette innebærer blant annet å kunne bruke morsmålet som en ressurs i opplæringen. Når vi jobbet med samarbeidsoppgaver denne uka, var det en gruppe som var uvanlig stille. Jeg gikk bort for å spørre dem, men før jeg rakk å si noe så sa en av jentene:

Vi tenker litt på morsmålet først, så kan vi snakke bedre sammen etterpå.

Dette er så viktig, når vi arbeider med nye tema som krever mye av elevene.

Noen tips om ulike aktiviteter

Tiden går fort og nå nærmere det seg høstferie. I disse første ukene har vi blitt litt kjent med hverandre, men vi har selvsagt også jobbet med fag. Vi har diskutert, presentert og fortalt, vi har skrevet tekster sammen og individuelt, elevene har laget presentasjoner om Norges landsdeler, vi har lært litt tegnspråk og vi har lyttet til musikk. Det har vært morsomt, spennende og utfordrende, men vi har fått en god start på skoleåret.

Å øve opp de muntlige ferdighetene er vesentlig når vi lærer et nytt språk. Les mer om hvordan vi kan arbeide med muntlige ferdigheter i klasserommet her.

Å arbeide med sang, styrker ordforråd og lytteferdigheter. Sanger kan også brukes for å lære grammatikk eller som utgangspunkt for samtaler om ulike tema. Her kan du lese om hvordan du kan bruke sang i undervisningen.

Som lærere for elever som lærer norsk som andrespråk, må vi regne med at elevene vil trenger mye støtte for å forstå ordene i fagtekster. Vi må bygge broer fra det kjente hverdagsspråket til skolespråket! Elevene trenger både lesestøtte og skrivestøtte.


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: