En av mine favoritter innen samarbeidslæring er SANT/USANT. Denne strukturen kan brukes til nesten hva som helst. Den kan for eksempel bruke for å finne ut hva elevene kan før et nytt tema, som oppsummering etter et tema. Den kan tas i bruk i alle fag og brukes for å få tak på historiske fakta, leseforståelse, matematikkoppgaver, naturfaglige begreper, rettskriving eller grammatikk.
SANT – USANT passer i alle elev/deltagergrupper og får elevene til å reflektere og skaper diskusjoner. De trener på å være kildekritiske og må argumentere for sine tanker.

Hvordan

  • Del inn elevene i grupper på 3-5
  • Hver gruppe får utdelt et grønt, et rødt og et gult ark
  • forklar at det grønne arket betyr sant eller riktig, det røde betyr usant eller feil og det gule er for det de ikke vet, eller ikke klarer å bli enige om.
  • Gi elevene påstander som de må diskutere og plassere på riktig sted.
  • Det er viktig at alle elevene får si sin mening og begrunner hvorfor de tenker på den måten.
  • La gruppene dele sine svar i en felles gjennomgang etter en tid. Det er ikke viktig å komme igjennom alle påstandene, men at man tar seg tid til diskusjonene.

Eksempler

Vi har de siste to ukene brukt denne strukturen til ulike tema.

Historie – 2. verdenskrig i Norge

I forbindelse med forestillingen Carl Fredriksens transport arbeidet vi ganske intensivt med 2. verdenskrig i Norge med spesielt fokus på jødetransporten og alle de frivillige som gjorde en innsats for de som måtte flykte fra Norge. Etter 2 minileksjoner og oppgaver gjorde vi en sant/usant øvelse hvor elevene fikk utdelt en rekke påstander om 2. verdenskrig. Noen av påstandene var ganske lett å gjennomskue, mens andre skapte store diskusjoner. Når elevene argumenterer og påpeker at lærerens påstander er upresise og ikke har et entydig svar, da banker lærerhjerte ekstra hardt. En av påstandene lød: “2. verdenskrig var fra 1940-1945” Elevene påpekte at det ikke sto Norge og at det dermed ikke var sant. 🙂

Grammatikk

Denne uka har vi jobbet med grammatikk og vi brukte sant/usant for å finne fram til setninger som var riktig eller feil skrevet. Etter at de hadde kommet fram til hvilke setninger som var feil, jobbet vi i fellesskap med å rette dem opp på storskjerm og tavle. Samme framgangsmåte kan brukes for å sortere ordklasser og verbtider.

Aktiviteten kan også benyttes med bilder. Når vi jobbet med dyr i skogen brukte vi denne for å vurdere om dyrene var rovdyr eller planteetere. Elevene var engasjerte og diskuterte utfra dyrenes egenskaper som de kjente til. Les mer her

La elevene lage egne påstander

Nå jobber vi med et spennende reiseprosjekt, der gruppene har ulike reisemål som de skal presentere. Før presentasjonen skriver de ned 3-5 påstander om landet de reiser til og lar de andre gruppene arbeide med disse. Når alle er klare med å diskutere, løfter vi påstandene fram i fellesskap og elevene som har laget påstandene får komme med korrigeringer og ytterligere forklaringer.

Til slutt:

Bruk strukturene som en aktivitet for å la elever på en gruppe bli bedre kjent. Hver elev på gruppa skriver 3 påstander om seg selv. 1 som er usann og 2 som er sanne. Vennene får stille spørsmål og resonnere seg fra til riktig svar.
En morsom aktivitet får å bli bedre kjent med medelever. Pass på å vise et eksempel på forhånd, slik at elevene forstår oppgaven.

Se også her for flere ideer.

Vil du lese mer om strukturert samarbeidslæring. Se Kooperativt lärande


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

1 kommentar

Jorunn Andestad Langmoen · april 3, 2019 6:34 pm

Dette var en god ide. Jeg brenner også for variert, humørfylt og livsnær undervisning.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d