En av mine favoritter innen samarbeidslæring er SANT/USANT. Denne strukturen kan brukes til nesten hva som helst. Den kan for eksempel bruke for å finne ut hva elevene kan før et nytt tema, som oppsummering etter et tema. Den kan tas i bruk i alle fag og brukes for å få tak på historiske fakta, leseforståelse, matematikkoppgaver, naturfaglige begreper, rettskriving eller grammatikk.
SANT – USANT passer i alle elev/deltagergrupper og får elevene til å reflektere og skaper diskusjoner. De trener på å være kildekritiske og må argumentere for sine tanker.
Hvordan
- Del inn elevene i grupper på 3-5
- Hver gruppe får utdelt et grønt, et rødt og et gult ark
- forklar at det grønne arket betyr sant eller riktig, det røde betyr usant eller feil og det gule er for det de ikke vet, eller ikke klarer å bli enige om.
- Gi elevene påstander som de må diskutere og plassere på riktig sted.
- Det er viktig at alle elevene får si sin mening og begrunner hvorfor de tenker på den måten.
- La gruppene dele sine svar i en felles gjennomgang etter en tid. Det er ikke viktig å komme igjennom alle påstandene, men at man tar seg tid til diskusjonene.
Eksempler
Vi har de siste to ukene brukt denne strukturen til ulike tema.
Historie – 2. verdenskrig i Norge
I forbindelse med forestillingen Carl Fredriksens transport arbeidet vi ganske intensivt med 2. verdenskrig i Norge med spesielt fokus på jødetransporten og alle de frivillige som gjorde en innsats for de som måtte flykte fra Norge. Etter 2 minileksjoner og oppgaver gjorde vi en sant/usant øvelse hvor elevene fikk utdelt en rekke påstander om 2. verdenskrig. Noen av påstandene var ganske lett å gjennomskue, mens andre skapte store diskusjoner. Når elevene argumenterer og påpeker at lærerens påstander er upresise og ikke har et entydig svar, da banker lærerhjerte ekstra hardt. En av påstandene lød: “2. verdenskrig var fra 1940-1945” Elevene påpekte at det ikke sto Norge og at det dermed ikke var sant. 🙂

Grammatikk
Denne uka har vi jobbet med grammatikk og vi brukte sant/usant for å finne fram til setninger som var riktig eller feil skrevet. Etter at de hadde kommet fram til hvilke setninger som var feil, jobbet vi i fellesskap med å rette dem opp på storskjerm og tavle. Samme framgangsmåte kan brukes for å sortere ordklasser og verbtider.
Aktiviteten kan også benyttes med bilder. Når vi jobbet med dyr i skogen brukte vi denne for å vurdere om dyrene var rovdyr eller planteetere. Elevene var engasjerte og diskuterte utfra dyrenes egenskaper som de kjente til. Les mer her
La elevene lage egne påstander
Nå jobber vi med et spennende reiseprosjekt, der gruppene har ulike reisemål som de skal presentere. Før presentasjonen skriver de ned 3-5 påstander om landet de reiser til og lar de andre gruppene arbeide med disse. Når alle er klare med å diskutere, løfter vi påstandene fram i fellesskap og elevene som har laget påstandene får komme med korrigeringer og ytterligere forklaringer.
Til slutt:
Bruk strukturene som en aktivitet for å la elever på en gruppe bli bedre kjent. Hver elev på gruppa skriver 3 påstander om seg selv. 1 som er usann og 2 som er sanne. Vennene får stille spørsmål og resonnere seg fra til riktig svar.
En morsom aktivitet får å bli bedre kjent med medelever. Pass på å vise et eksempel på forhånd, slik at elevene forstår oppgaven.
Vil du lese mer om strukturert samarbeidslæring. Se Kooperativt lärande
1 kommentar
Jorunn Andestad Langmoen · april 3, 2019 6:34 pm
Dette var en god ide. Jeg brenner også for variert, humørfylt og livsnær undervisning.