Visste du at Norge har en nasjonal fortellerdag? Denne dagen markeres hvert år på eventyrsamleren Peter Christen Asbjørnsens fødselsdag. Det var i går, 15. januar. Om du ikke fikk det med deg eller fikk mulighet til å markere skikkelig, så er det ikke for sent. Hvorfor ikke la en dag denne uka vies til den muntlige fortellertradisjonen?

tema morsmål ligger det mange tospråklige fortellinger. Du kan høre og se fortellinger på en rekke språk og kanskje har du selv noen fortellertalenter i klassen? På tema morsmål ligger også de 3 tospråklige fortellingene som vi laget for halvannet år siden. Det er eventyr fortalt på usbeki, dari, pashto og norsk.

Fortellinger er ikke bare eventyr, det kan også være personlige fortellinger fra et levd liv. #talesomted prosjektet er et eksempel på slike fortellinger. Her kan du lese mer om det og kanskje få inspirasjon til å fortelle noen egne historier.

Den muntlige fortellerkunsten lever i beste velgående her i landet, og det finnes mange gode fortellere som faktisk lever av å fortelle fortellinger til både barn og voksne, i skole og bibliotek, eller på større scener! Flere av disse kan man invitere til sin skole. Jeg var så heldig å få høre et lite knippe av dem på fortellerkafé i Naustet, SALT i Oslo igår.

På skolen brukte vi dagen til å se og høre fortellinger fra Tema morsmål, men vi skapte også egne, nye fortellinger. Her skal du få tips om en veldig morsom øvelse:

Del klassen i to grupper. Den ene gruppa må gå ut av rommet, mens den andre gruppa forbereder seg. Fortell elevene at gruppa som er igjen inne nå skal få høre en fortelling. De som går ut skal etterpå forsøke å finne ut av handlingen i fortellingen gjennom å stille JA/NEI spørsmål.
Hemmeligheten er at det ikke finnes en ferdig fortelling. Så, når elevene som har vært ute setter i gang å spørre sin partner, skaper de i fellesskap en ny historie. De som kommer inn for å stille spørsmål er ivrige etter å finne den “riktige” fortellingen. Når de klarer å gjette “riktig” opplever de mestring og spør videre. Pass på at parene sitter et stykke fra hverandre, sånn at de ikke oppdager at det er helt andre fortellinger som skjer rundt dem. Til slutt gjenforteller alle sin fortelling.

Flere ideer
Oldemors perler og andre fortellinger
Eventyr fra mange land
Inkluderende fortellerverksted
Fortellerkort og felles opplevelser
Viktig budskap

Bruk bookcreator, garageband eller imovie til å skape egne muntlige fortellinger.

Det finnes også mange andre steder du kan finne eventyr og fortellinger som kan brukes av elevene. Jeg fant mye spennende her og
her

denne siden er det også mye spennende


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: