Årets første bloggpost fra det flerspråklige klasserommet. 2017 var et spennende år på mange måter. Nyheten om at mottaket for de enslige mindreårige elevene i kommunen skulle legges ned, traff oss midt i magen. Men vi er stolte av at vi kunne avslutte med en verdig markering i Prøysenhuset. Arrangementet var et samarbeid med Redd Barna Les mer her Her kan du lese om noe av det vi presenterte på denne store dagen.
Dette er meg, flerspråklige elever skriver rap,
Skriver for livet,
tegne med tråd

2 måneder senere, så var klasserommet tomt og det var tungt å fortsette. Men jeg fortsatte å holde kontakt med elevene og på sensommeren fikk vi gjennomført #TalesomTed prosjektet og flere elever bidro på redd barnas rettighetsseminar i slutten av august.

Nye elever og nye prosjekter kom i august og UiR ha allerede kommet langt sammen. I tillegg til flerspråklighet, så har høsten har vært preget av samarbeidslæring, muntlige ferdigheter, språklæring i alle fag, identitet og ikke minst har det vært spennende å bli kjent med de nye ungdommene.
Å kunne avslutte året med å motta den europeiske språkprisen var stor stas.

Å skape uten å gi det videre er like meningsløst som å tale uten at noen hører på.

Anne Grete Preuss

Hodet fullt av ideer

Nå er det januar og som vanlig er hodet fyllt av ideer, prosjekter og bedre måter for språkinnlæring. Vi vil fortsatt ha mye fokus på muntlige ferdigheter og er allerede i gang med å lage podcast. Om ikke alt for lenge vil vi også gå igang med å lage nye flerspråklige fortellinger, denne gangen i samarbeid med studenter i barnehagelærerutdanninga. Etter vinterferien blir det mer fokus på det skriftlige arbeidet.

Podcast, hva og hvorfor

If orange is the new black, podcasting is the new oral report

Erin Macpherson

Podcast er den nye radioen. Det finnes uante mengder med podcasts å lytte til ute på markedet og hvem som helst kan lage en podcast med enkle verktøy. Podcast som arbeidsform har mange muligheter. Vi kan lytte til podcaster laget av andre, for deretter å samtale om innholdet eller skrive sammendrag. Læreren kan spille inn podcast forelesninger som elevene kan lytte til hjemme og på bussen. Ved å la elevene spille inn egne podcaster åpnes en rekke muligheter for læring; Muntlige ferdigheter, digitale ferdigheter, samarbeidsferdigheter, men også skriftlige ferdigheter. Vi kan lage podcast om nesen hva som helst. Knytt det sammen med de temaene dere jobber med akkurat nå. Bytt ut den muntlige powerpoint presentasjonen med en podcast innspilling eller jobb med samtaleferdigheter. Jeg vil skrive et lengre innlegg om podcast etterhvert. I mellomtiden kan du ta en titt her for å få flere gode ideer til hvordan du kan bruke podcast i undervisningen.

Flerspråklige fortellinger

Askida og trollet


Å jobbe med flerspråklige fortellinger gir mange muligheter for å jobbe med både språk og kultur. De fleste har blitt fortalt eventyr som barn, uavhengig av hvor i verden de har vokst opp. Å selv være med å utvikle og lage ressurser som andre kan ha nytte av er ekstra motiverende. Snart skal vi starte å lage egne filmer i samarbeid med barnehagelærerutdanningen og i et slikt prosjekt blir studenter og elever positivt og gjensidig avhengig av hverandre. Mens dere venter på de nye filmene, kan dere ta en titt på de flerspråklige fortellingene vi laget høsten 2016.

Samarbeidslæring

Vi vil fortsette med samarbeidslæring i klassen og det vil helt sikkert komme flere innlegg om hvordan man kan legge til rette for gode samarbeidsstrukturer i klasserommet utover våren. Vil du vite mer om samarbeidslæring kan du finne mange gode innlegg på bloggen Kooperativt LärandeElevaktiva arbetssätt

Flexid

Vi kommer også til å jobbe videre med Flexid. Jeg fortsetter på kurs for å bli sertifisert instruktør og kan fortelle dere at det er utrolig spennende. Elevene er engasjerte og ivrige og jeg gleder meg til fortsettelsen.
Les mer om Flexid her


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: